Nieuwsbrief Online lezen
  GMP+ International
Scheme updates GMP+ FC Scheme
Aflatoxine B1
10 maart 2021
Protocol Monitoring Aflatoxine B1
Aflatoxine B1 in mais(-producten): Wijziging in risicoprofiel voor Servië.

Als gevolg van de evaluatie van de beschikbare analyseresultaten van Aflatoxine B1 in maïs heeft GMP+ International samen met andere geaccepteerde schemahouders het risicoprofiel voor Aflatoxine B1 aangepast. 
 
Gewijzigde risicoprofiel:

  • Servië -  verlaagd van midden naar laag


Dit betekent dat maïs uit

  • Servië minder frequent geanalyseerd mag worden.


Het gewijzigde risicoprofiel treedt in werking op 10 maart 2021.

N.B.: Maïs afkomstig uit een land met een hoog risico moet vaker geanalyseerd worden, omdat het risico op de aanwezigheid van Aflatoxine B1 hoog te noemen is. Raadpleeg voor meer details het GMP+ Aflatoxine Protocol, TS 1.7 Monitoring - Appendix of de website.
 
We hebben uw hulp nodig
Om landen opnieuw in te delen, is het belangrijk dat GMP+ deelnemers hun analyseresultaten uploaden naar de GMP+ Monitoring database en deze delen met onze community. 

Wees voorzichtig
Onjuiste analyseresultaten in de database kunnen de resultaten van de evaluatie en de risico-indeling van de landen beïnvloeden.

Zorg er bij het uploaden van deze informatie voor dat de oorsprong van de maïs juist wordt ingevoerd en dat de gemeten Aflatoxinewaarden worden ingevoerd met de juiste eenheid (mg/kg).

Vraag laboratorium om juiste eenheid
Vraag uw laboratorium om de analyseresultaten te rapporteren in dezelfde eenheid zoals vermeld in GMP+ BA1 Specifieke voederveiligheidsnormen. Voor Aflatoxine is de correcte eenheid mg/kg. Dit is nuttig wanneer u het resultaat controleert met de van toepassing zijnde voederveiligheidsnormen in GMP+ BA1, maar voldoet ook aan de voorwaarden van de GMP+ Monitoring database met betrekking tot het rapporteren van het resultaat in deze eenheid.

Waarom is dit belangrijk?
Het analyseren van monitoringresultaten is een belangrijke bron voor GMP+ International bij het vaststellen van potentiële risico‚Äôs. daarnaast helpt het ons bij de ontwikkeling van FSP-producten die u en de diervoederindustrie als geheel veerkrachtiger maken.

Voorgaande wijzigingen risicoprofielen
Sinds september 2020 zijn de risicoprofielen van herkomstlanden als volgt gewijzigd. 

Implementatie-datum  Land                           Risicoprofiel                         
 1 februari 2021 Hongarije Midden > Laag
 18 december 2020 Oekraïne  Midden > Laag
 30 september 2020 Hongarije 
Oekraïne  
Spanje 
Tsjechië 
Laag > Midden
Laag > Midden
Laag > Midden
Laag > Midden

Vragen?
Indien u vragen hebt over dit bericht, neem dan contact op met uw GPM+ vertegenwoordiger of met GMP+ International: www.gmpplus.org of bel +31 (0)70 307 4120.

 
Volg GMP+ International op LinkedIn: Linkedin
Meld uw collega aan voor de GMP+ International nieuwsbrief
Iedereen ter wereld zou toegang moeten hebben tot veilig voedsel. Daarom zou elk bedrijf in de diervoederketen zich moeten toewijden aan veilig voer. Ons certificatieschema stelt bedrijven in staat om bij te dragen aan diervoederveiligheid wereldwijd. Teneinde ons schema en onze gemeenschap bij de tijd te houden, verzamelen en delen wij waardevolle informatie over diervoederveiligheid.
Lees meer over GMP+ International